Ανακοίνωση Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ.:

Όποιος εξακολουθεί και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι εχθρός του Π.Α.Ο.Κ.

Πρόγραμμα S. L. 2022-23:

"1η Αγωνιστική Π.Α.Ο.Κ. - Παναιτωλικός"

Γήπεδο Τούμπας

Η Ιστορία του Ναού..

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Μπάγερν - ΠΑΟΚ 0-0 (9-8 στα πέναλτι) 2 Νοεμβρίου 1983



Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Νοεμβρίου του 1983, όταν ο ΠΑΟΚ «άγγιξε» το θαύμα της πρόκρισης επί της μεγάλης Μπάγερν Μονάχου!Κι εκείνη η βραδιά ήταν από αυτές που η υπερπροσπάθεια του «Δαβίδ» κόντρα στον «Γολιάθ» προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό, παρότι το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Ο ΠΑΟΚ πάλεψε με σθένος
κόντρα στην Μπάγερν, την κοίταξε στα μάτια, δεν τη φοβήθηκε. Και λύγισε μόνο στα πέναλτι, εκεί που συνήθως μιλάει η τύχη, αλλά και η ψυχραιμία.


Το ζευγάρι περιείχε ίντριγκα από την ημέρα που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της κλήρωσης (για τοΤσερνάι, ο οποίος είχε αναλάβει τις τύχες του το καλοκαίρι του ’83, ύστερα από μία πενταετία παρουσίας στον πάγκο της Μπάγερν!
β’ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ). Αιτία, ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Παλ

Μάλιστα, οι φτασμένοι ποδοσφαιριστές της βαυαρικής ομάδας δεν είχαν τις καλύτερες αναμνήσεις από τον ούγγρο τεχνικό, παρότι επί των ημερών του κατέκτησαν δύο πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο, λόγω του απρόσιτου χαρακτήρα του.

Όπως ήταν λογικό, ο Τσερνάι ήθελε να δώσει απαντήσεις στους παίκτες-βεντέτες της Μπάγερν (οι οποίοι, όπως υποστήριζε, τον είχαν «φάει» από τον πάγκο της), αλλά κι αυτοί δεν αδιαφορούσαν μπρος στην προοπτική των αγώνων με τον πρώην τεχνικό τους.

Πήγαν με «τουπέ» στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο παιχνίδι, αλλά δεν μπόρεσαν να αποδείξουν μες στο γήπεδο ότι ήταν όντως το απόλυτο φαβορί. Ο ΠΑΟΚ στρίμωξε τη μεγάλη αντίπαλό του, αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει κάποιο γκολ, με συνέπεια να μείνει στο 0-0.

Η καλή απόδοση του «Δικεφάλου», όμως, έδινε ελπίδες για τη ρεβάνς του Μονάχου και ο πρόεδρος, Γιώργος Παντελάκης, έταξε πριμ 140.000 δραχμών για την πρόκριση. «Στο ποδόσφαιρο γίνονται θαύματα, γιατί να μην πετύχουμε κι εμείς ένα;», έλεγε ο Τσερνάι στους δυτικογερμανούς δημοσιογράφους πριν το ματς.«Δεν πρόκειται να παίξουμε μοιρολατρικά στο Μόναχο. Θα επιδιώξουμε το γκολ», τόνιζε από την πλευρά του ο Γιάννης Δαμανάκης, δείχνοντας ότι στις τάξεις των παικτών του ΠΑΟΚ δεν υπήρχε άγχος. Κάτι που δεν ίσχυε στην αντίπερα όχθη, όπως φανέρωνε και η ατάκα του Κλάους Αουγκεντάλερ: «Αλίμονό μας αν δεν νικήσουμε».

Πράγματι, ο ΠΑΟΚ δεν φοβήθηκε. Πρόσεξε την άμυνά του, αλλά δεν «ταμπουρώθηκε» και μετά τα πρώτα δύσκολα λεπτά κυνήγησε το γκολ. Όσο περνούσε η ώρα, οι 6.000 έλληνες φίλαθλοι που εμψύχωναν τους παίκτες του «Δικεφάλου» από τις κερκίδες άρχισαν να πιστεύουν στο θαύμα. Το 0-0 διατηρήθηκε έως τη λήξη του 90λέπτου και με τη βοήθεια της τύχης, μια και στο 85' η προσπάθεια του Μίκαελ Ρουμενίγκε σταμάτησε στο δοκάρι. Έτσι, ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Τίποτα δεν άλλαξε κι εκεί, αν και η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω και οι αντεπιθέσεις της ελληνικής ομάδας ήταν «φαρμακερές». Σε μία από αυτές, στο 113’, ο Βασίλης Βασιλάκος μπήκε στην περιοχή των Βαυαρών και γύρισε στον Κυριάκο Αλεξανδρίδη, ο οποίος εξ επαφής πλάσαρε αδύναμα και είδε την μπάλα να καταλήγει εύκολα στην αγκαλιά του Ζαν Μαρί Πφαφ, του περίφημου βέλγου τερματοφύλακα της Μπάγερν. Η σημαντικότερη ευκαιρία της παράτασης ανήκε στον ΠΑΟΚ, ο οποίος θα διεκδικούσε στα πέναλτι την πρόκριση από τους πανικοβλημένους Βαυαρούς!

Εκεί, όμως, αποφάσισε να πάρει τον ρόλο του πρωταγωνιστή ο άγγλος διαιτητής! Ο Άρθουρ Ρόμπινσον, ο οποίος έδωσε δύο φορές επανάληψη στο πρώτο πέναλτι της Μπάγερν! Κατά σύμπτωση(;) ο Μλάντεν Φορτούλα είχε αποκρούσει και τις δύο φορές το χτύπημα του Αουγκεντάλερ και πιθανόν να διατασσόταν ξανά επανάληψη αν ο δυτικογερμανός αμυντικός δεν ευστοχούσε την τρίτη φορά!

Ο Φορτούλα απέκρουσε τελικά το δεύτερο βαυαρικό πέναλτι (του Ντίτερ Χένες) και ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα, το οποίο διατήρησε παρότι ο Βασιλάκος έχασε αρχικά το τέταρτο χτύπημα (ο Ρόμπινσον, σε μία προσπάθειά του να πείσει ότι κρατούσε ίσες αποστάσεις, έδωσε επανάληψη και ο έλληνας μέσος ευστόχησε με τη δεύτερη).

Αλλά κάθε ωραία ιστορία, έχει και τους μοιραίους πρωταγωνιστές της. Ο Δαμανάκης, εκ των κορυφαίων στα 120’ της αναμέτρησης, θα χάριζε την πρόκριση στον ΠΑΟΚ αν ευστοχούσε στο πέμπτο πέναλτι. Όμως, δεν μπόρεσε να νικήσει τον Πφαφ. Ο Βέλγος απέκρουσε και η ρώσικη ρουλέτα συνεχίστηκε μέχρι το ένατο πέναλτι για τον «Δικέφαλο», το οποίο κλήθηκε να εκτελέσει ο 19χρονος, τότε, Κώστας Μαλιούφας.

Μικρός και άπειρος ακόμη ο ταλαντούχος αμυντικός, δεν βρήκε το ψυχικό σθένος να στείλει την μπάλα στα δίχτυα απέναντι στο «θηρίο» που άκουγε στο όνομα Πφαφ. Ο βέλγος τερματοφύλακας απέκρουσε και στη συνέχεια εκτέλεσε ο ίδιος εύστοχα το δέκατο πέναλτι της Μπάγερν, χαρίζοντας την πρόκριση στην ομάδα του.

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε, αλλά κέρδισε το θαυμασμό των Γερμανών. «Αξίζατε την πρόκριση», είπε στον Τσερνάι ο πρόεδρος της Μπάγερν. Έτσι ήταν.Η βραδιά της 2ας Νοεμβρίου 1983 μνημονεύεται ως μία από τις συγκλονιστικές στην Ιστορία των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης. Κάτι που συμμερίστηκε από την πρώτη στιγμή και οι φίλαθλοι του «Δικεφάλου», οι οποίοι συνέρρευσαν την επομένη στο αεροδρόμιο της Μίκρας για να αποθεώσουν τον Τσερνάι και τους παίκτες του.

Μπάγερν - ΠΑΟΚ 0-0 (9-8 στα πέναλτι)

Η σειρά των πέναλτι: Κωστίκος 0-1, Αουγκεντάλερ 1-1, Χρ. Δημόπουλος 1-2, Ντ. Χένες απέκρουσε ο Φορτούλα, Σκαρτάδος 1-3, Κράους 2-3, Βασιλάκος 2-4, Νάχτβαϊχ 3-4, Δαμανάκης απέκρουσε ο Πφαφ, Λέρμπι 4-4, Αλαβάντας 4-5, Ντελ Χάιε 5-5, Αλεξανδρίδης 5-6, Ντιρνμπέργκερ 6-6, Ψαρράς 6-7, Μ. Ρουμενίγκε 7-7, Μπανιώτης 7-8, Πφλίγκλερ 8-8, Μαλιούφας απέκρουσε ο Πφαφ, Πφαφ 9-8

Μπάγερν (Ούντο Λάτεκ): Πφαφ, Νάχτβαϊχ, Ντιρνμπέργκερ, Μπάιερλότσερ, Αουγκεντάλερ, Λέρμπι, Πφλίγκλερ, Κράους, Μ. Ρουμενίγκε, Μάτι (69’ Ντ. Χένες), Κ. Χ. Ρουμενίγκε (36’ Ντελ Χάιε).

ΠΑΟΚ (Παλ Τσερνάι): Φορτούλα, Δαμανάκης, Αλαβάντας, Μπανιώτης, Ψαρράς, Σκαρτάδος, Γεωργόπουλος (115’ Μαλιούφας), Αλεξανδρίδης, Χρ. Δημόπουλος, Κούδας (56’ Βασιλάκος), Κωστίκος.